Jó Tudni!

Az elhanyagolt klíma súlyos betegséget is okozhat

El tudod képzelni, hogy mindazt a port, amit a porszívóddal összeszedsz, egy ventillátor elé tedd és visszafújd az otthonodba? Az elhanyagolt, rendszertelenül takarított klímáknál pedig pontosan ez történik! Az elkoszolódott, poros, berendezések egy idő után elkezdték visszafújni mindazt a szennyeződést, amit már megszűrtek. És ahogyan a porszívó szűrőjét, úgy a légkondicionálót is rendszeresen tisztítani kell. Ha mégis megspóroljuk a takarítást, akkor a klíma nem csak büdös, hanem szennyezett levegőt fúj majd vissza a légtérbe. A karbantartás nélkül egészségtelenné válhat a környezet, illetve a klíma áramfogyasztása is emelkedik, valamint a készülék garanciája is veszélybe kerülhet.

Miért veszélyes a koszos klíma?

  • Az elhanyagolt klíma a por mellett a polleneket is visszafújja a levegőbe, ezzel fokozhatja az allergiás tüneteket.
  • A súlyos esetben halált is okozó legionella baktériumok is lerakódhatnak a légkondicionálókban. A koszos klíma a légtérbe fújja a kórokozókat, amik belélegezve súlyos betegéget idézhetnek elő. Vegyszeres kezeléssel, fertőtlenítéssel azonban megakadályozható a legionella baktérium és az egyéb toxikus gombák elszaporodása is.
  • A koszos klíma még több energiát fogyaszt, mint a tiszta, ráadásul a teljesítmény is csökken. Legrosszabb esetben előfordulhat, hogy a készülék tönkremegy, és csak a kompresszor kicserélésével hozható helyre.
  • A hőcserélőn képződő kondenzvíz kiváló táptalaj a penészgombának, algalerakódásnak - ezek főleg a hőcserélő vízelvezető rendszerében jelenhetnek meg. Ezek ellen is a már korábban említett fertőtlenítés a leghatékonyabb fegyver, ami a kellemetlen szagokat is felszámolja.
  • Ha nincs rendesen karbantartva a klíma, akkor elveszíti a készülék a garanciáját.
  • A gyártók által előjelzett 15-20 éves élettartam csak akkor garantált, ha az évközi karbantartásokat elvégeztetjük.

Hogyan végezzük a klíma tisztítását?

Mindössze félórás munkáról van szó, amit a garanciális időszakban - egyebek mellett a garancia megindítása érdekében - tavasszal és ősszel kell elvégeztetni. Munkatársaink a művelet első lépéseként eltávolítják a kültéri egység burkolatát, ezután a kondenzátort, vagyis a hőcserélőt vegyszerrel kitakarítják, eltávolítják a megtelepedett kórokozókat. Emellett kollégáink ellenőrzik, hogy a villamos kötések állapota megfelelő-e a további működéshez, továbbá még azt is, hogy megfelelő mennyiségű hűtőközeg van-e a berendezésben. Következő lépésként jön a beltéri egység ellenőrzése: a burkolat eltávolítását követi az elpárologtató kitisztítása, fertőtlenítése, gombátlanítása. A felületi hőmérsékletet is ellenőrizzük. A légszűrőket is alaposan megtisztítjuk, de ha szükséges, ki is cseréljük. A rendszer tömörségi vizsgálata,  valamint a gáznyomás- és a kifújt levegő érzékelők ellenőrzése is elvégezhető. Szintén átvizsgáljuk az elektromos egységeket, valamint megnézzük, szükséges-e elemcsere a távirányítóban.

A szűrők mellett a vízelvezetés takarítása is nagyon fontos!

A légkondicionálók beltéri egységéből - ha a készüléket hűtésre használjuk - normál esetben kis mennyiségű víz távozik. Ezt kondenzvíznek nevezzük, és nem más, mint a levegőben lévő vízpára lecsapódása. Pontosan olyan, mint a hideg üvegpohár belső falán megjelenő vízcseppek. Ezeket a cseppeket a klíma beltéri egységben az úgynevezett cseppvíz tálcán összegyűjti a rendszer, majd egy csövön keresztül elvezetjük a készülékből. Többféle megoldás is létezik a kondenzvíz elvezetésére van, hogy a szabadba, máskor egy gyűjtőedénybe irányítja a kondenzátumot, de az is előfordul, hogy a csatornarendszerbe kötik be, habár ennek a negatív hatása is lehet, mivel a csatornahálózatból kellemetlen szagok jöhetnek vissza. A kondenzvíz nem mérgező, hiszen ártalmatlan vízpáráról van szó. Sem emberre, sem állatra, sem a növényekre nem káros, sőt van aki szabályosan újrahasznosítja és a növények öntözésére használja fel. 

Mennyi kondenzvíz számít rendellenesnek?

Az, hogy mennyi víz csapódik le a klímában, többnyire a levegő páratartalmától függ, de annak is köze van hozzá, hogy mi történik a beltérben: ha úgy sokat főzünk, vagy ruhát szárítunk, akkor megnövekedhet a kondenzvíz mennyisége. A legjellemzőbb, hogy a száraz, forró nyári időszakban kifejezetten száraz a levegő, ilyenkor az is előfordul, hogy egyáltalán nem csöpög ki kondenzvíz a klímából. 

Miért fontos a cseppelvezető rendszer karbantartása?

Azért, mert ennek elmaradása esetén komoly dugulás fordulhat elő, vagy az úgynevezett pangó kondenzvíz okozhat kellemetlenséget. A cseppelvezető csöveket kifejezetten kedvelik a különböző rovarok, kollégáink gyakran találkoznak a rendszerben megtelepedett hivatlan látogatókkal: bogarakkal, pókokkal, méhekkel. Jellemző probléma, hogy az első beindítás nem sikerül, mert tavasszal az aprócska állatok eltömítették a víz kifolyásának útját. A nem megfelelően karbantartott vízelvezető rendszer miatt akár komoly beázás is előfordulhat, ami után igencsak költséges lehet az újra festés,  újra tapétázás, legrosszabb esetben akár a bútorok, szőnyegek, padlószőnyegek tisztíttatása, cseréje is szükséges lehet. Mindez megelőzhető a klíma vízrendszerének rendszeres és szakszerű tisztításával. Szakembereink ilyenkor fertőtlenítő folyadékkal tisztítják ki a rendszert, ezzel akadályozzák meg a kellemetlen szagok keletkezését. 

Miért kell a szakember?

Nem érdemes nekiállnunk otthon és magunknak megtisztítani a klímát, mert bármennyire is tisztának tűnik a berendezés, nem tudjuk olyan alaposan rendbe tenni, ahogyan a hozzáértő szakemberek. A légkondicionálók működésük folyamán nagy mennyiségű levegőt áramoltatnak át a hőcserélőn. Ez a levegő pedig különböző szennyeződéseket tartalmaz, például porszemeket, kórokozókat (baktériumokat, penészgombákat), polleneket. Ezek egy része lerakódik és makacsul meg is tapad a hőcserélő felületen. Ez okozza a klíma szennyeződését, ami miatt csökken a készülék hatékonysága, mert nem tud tiszta levegőt visszaáramoltatni a levegőbe. A felhasználók, tulajdonosok általában csak a hőcserélőt védő szűrőrendszert tudják megtisztítani, ez pedig nem jelent alapos takarítást, mert a filtereken is átjuthat a szennyeződés. Ezt pedig már tényleg csak a szakemberek tudják eltávolítani.

A koszos klíma legnagyobb veszélye: a legionella

Ahogyan már korábban írtuk, a légkondicionálókban könnyen és előszeretettel megtelepedhet a legionella baktérium. Ez a kórokozó szereti a vizet és a vizes közeget, mindenhol megtalálható, ahol pangó melegvíz van: szobaszökőkutakban, kerti locsolókban, akváriumokban, párásítókban, zuhanyzófejeken és sajnos a klímákban is. Csak akkor okoz fertőzést, ha a tüdőbe kerül, vagyis akkor, ha belélegezzük a baktériumot tartalmazó apró vízcseppeket. Emiatt a fertőzés elsődleges forrásainak azok a berendezések számítanak, amelyek üzemszerűen bocsátanak ki aeroszol méretű vízcseppeket. Ugyancsak ide sorolhatók azok a légtechnikai készülékek, amelyekben a felületi hűtőn kondenzálódó víz a baktérium szaporodásának kedvező hőmérsékletre emelkedik, majd a gyorsan áramló levegő kifújja a fertőzött vízcseppeket.

A legionella tünetei

Az influenzához hasonló tünetek: láz, izomfájdalom, fejfájás jelentkezik legtöbbször. A fertőzés általában enyhe lefolyású, szinte észrevehetetlen. Emiatt igazán veszélyes, mert nehéz felismerni. Később a láz tovább emelkedhet, száraz köhögés is jelentkezhet, amik már tüdőgyulladásra utalhatnak. Ezekhez súlyos szövődmények, emésztőrendszeri és idegrendszeri panaszok is kapcsolódhatnak. Ezeket észlelve azonnal orvoshoz kell fordulni!

A legionella a ’70-es években, amerikai legionárusoknak szervezett rendezvényen okozott tüdőgyulladás járványt, amiben 182-en lettek betegek, 29-en pedig életüket vesztették. A kórokozó azonosításakor egy új baktériumot fedeztek fel, amit legionella pneumophila-nak, vagyis légionárius tüdőgyulladásnak neveztek el. A Legionella nemzetségből 16 fajta képes az úgynevezett legionella előidézésére az embernél. A betegséget okozó baktériumok vizes környezetben bárhol előfordulhatnak, függetlenül attól, hogy milyen minőségű és összetételű a víz. Vastag és ellenálló sejtfaluk miatt a vízművekben alkalmazott klóros és ózonos fertőtlenítési eljárások sem fognak ki rajtuk, ezért fontos, hogy speciális anyaggal akadályozzuk meg elszaporodásukat a klímaberendezésekben.